You are currently viewing Πώς οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να εκτοξεύσουν την καριέρα σου

Πώς οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να εκτοξεύσουν την καριέρα σου

Αναρωτιέστε γιατί οι βασικές προσωπικές αξίες είναι τόσο σημαντικές;

Αν θέλετε να πετύχετε περισσότερα στη δουλειά, είναι εξίσου σημαντικός ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών ενισχύει την παραγωγικότητα, μειώνει την επαγγελματική εξουθένωση και συμβάλλει στη συνολική επιτυχία της καριέρας. 

Ακολουθούν τέσσερις έξυπνες συνήθειες που θα βελτιώσουν την υγεία και την επαγγελματική σας απόδοση.

  1. Κοιμηθείτε αρκετά

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ.  Ένας από τους πιο κοινούς λόγους; Ο φόρτος εργασίας.

Είναι δελεαστικό να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ για να ολοκληρώσετε επιπλέον δουλειά, αλλά πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πραγματικά πιο έξυπνο να επιλέγετε τον ύπνο. Ο άφθονος ύπνος ενισχύει την παραγωγικότητά σας, ενισχύει τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων και βελτιώνει τη μνήμη, κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε πιο επιτυχημένοι μακροπρόθεσμα.

Μια πρόσφατη μελέτη 1.000 ενηλίκων παρακολούθησε την παραγωγικότητα σε σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου. Το συμπέρασμα ήταν σαφές: «Η διάρκεια του ύπνου (μικρή και μεγάλη), η αϋπνία, η υπνηλία και το ροχαλητό συνδέονταν όλα με μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία».  Η σύσταση των ειδικών ήταν ξεκάθαρη: «Ο ύπνος πρέπει να θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την υγεία στο χώρο εργασίας».

Συνήθως συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται 6-8 ώρες τη νύχτα, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ευτυχώς, υπάρχει ένα απλό, δωρεάν τεστ που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να προσδιορίσετε εάν κοιμάστε αρκετά: Αισθάνεστε υπνηλία;  Αν ναι, μάλλον χρειάζεστε περισσότερο ύπνο. Τέλος του τεστ.

2. Εξασκηθείτε στην επίγνωση 

Επίγνωση ή ενσυνειδητότητα (αγγλικά: mindfulness) είναι η ικανότητα να είστε πλήρως παρόντες και με πλήρη συνείδηση σε κάθε στιγμή, αντί να αποσπάται η προσοχή σας ή να αγχώνεστε για γεγονότα του παρελθόντος. Η πρακτική αυτή έχει ήδη αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της προσαρμοστικότητας και στη μάθηση στο χώρο εργασίας.

Η ενσυνειδητότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν κάποιοι άνθρωποι και άλλοι όχι. Μάλλον είναι μια κατάσταση ύπαρξης που μπορεί να μάθει ο καθένας. 

Άσκηση ενσυνειδητότητας που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε στιγμή:

Βρες ένα πράγμα που μπορείς να δεις.  Δύο πράγματα που μπορείς να αγγίξεις. Τρία πράγματα που μπορείς αυτή τη στιγμή να ακούσεις. Τέσσερα πράγματα να μυρίσεις. Πέντε να γευτείς. Καλώς ήρθες στο παρόν!

3. Τρώτε υγιεινά

Αυτό που τρώτε επηρεάζει την εστίαση και τα επίπεδα ενέργειάς σας για την υπόλοιπη ημέρα. Τα βαριά γεύματα απαιτούν επιπλέον ενέργεια για την πέψη και μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι και νωθροί. Ομοίως, τα σνακ με ζάχαρη θα σας δώσουν μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση, αλλά στη συνέχεια θα προκαλέσουν μια απότομη πτώση ενέργειας.

Αντίθετα, προσπαθήστε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα και σνακ με δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά για να παραμείνετε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι όλη μέρα.

Σύμφωνα με διατροφολόγο- ψυχίατρο του Χάρβαρντ, ο οποίος είναι ερευνητής στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου, υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο μας να φτάσει στο ζενίθ της αποδοτικότητάς του.

Αυτά είναι: διάφορα μπαχαρικά, μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο, ξηροί καρποί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

4. Ασκηθείτε τακτικά

Όταν σκέφτεστε την άσκηση, υπάρχει μια τάση να εστιάζετε μόνο στα σωματικά οφέλη. Ωστόσο, η άσκηση παρέχει επίσης πολλά ψυχικά οφέλη, όπως βελτιωμένη συγκέντρωση, ενισχυμένη δημιουργικότητα, μειωμένο στρες και πολλά άλλα. Μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να χωρέσει σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο ή να τρέχετε για ώρα για να λάβετε τα οφέλη.

Ακόμη και μόλις 15-30 λεπτά περπάτημα ή παρόμοια αεροβική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά σας και να σας βοηθήσει να είστε πιο επιτυχημένοι στη δουλειά σας.